29.9.14

Feta saganáki


Het wordt inmiddels een beetje oud nieuws, maar ik ben dol op feta. Eén van mijn vele fetafavorieten (leuk woord voor scrabble), is feta saganáki. Dat is feta, gebakken in een jasje van bloem. Het woord saganáki komt oorspronkelijk uit het Arabisch (sahn), en is via het Turks (sahan) uiteindelijk het Griekse woord saganáki geworden (kleine koperen pan). In Griekenland worden verschillende soorten kazen gebruikt om saganáki mee te maken. Omdat we in Nederland nauwelijks Griekse kazen te koop hebben liggen (helaas!), gebruik ik feta voor dit heerlijke bijgerecht. Dit is wel een kleine uitdaging, omdat feta sneller smelt dan bijvoorbeeld een Griekse vorm van gele, harde kaas. Voorzichtigheid is dan ook geboden bij het omdraaien van de feta in de pan! Desalniettemin moet je je vooral niet door deze mini-challenge laten tegenhouden. Dit bijgerecht is namelijk om je vingers bij af te likken!

Duur: 10 minuten

Ingrediënten:
1 plak feta (bv. feta Dodoni, te koop bij AH)
1 kommetje warm water
1 kommetje bloem
olijfolie

Bereiding:
Verwarm een flinke laag olijfolie in een diepe koekenpan, tot frituurtemperatuur.
Doop de feta kort in een kom met warm water, hierdoor zal de bloem beter hechten aan de kaas.
Wentel de feta nu door de bloem, bedek aan alle kanten goed.
Doop de feta nu nogmaals, maar héél kort, door het warme water. Dit zorgt voor een ultieme hechting van de bloem.
Leg nu de feta met groot beleid in de hete olie. Gebruik bij voorkeur een schuimspaan en stap direct achteruit om oliespetters op plekken waar je ze niet wil, te voorkomen.
Wanneer je ziet dat de olie rondom de feta bruin begint te kleuren, draai je de feta om. Gebruik hier het liefst twee spatels voor. 
Bak de andere kant van de feta ook goudbruin en binnen een paar minuten is deze heerlijke feta saganáki klaar om aan te vallen!

De feta stolt naderhand nog een beetje. Dit is een heerlijk bijgerecht om bijvoorbeeld bij een Griekse maaltijd te eten. Saganáki is een echte klassieker waar iedere kaasliefhebber blij van zal worden. Ben je vegetariër? Vul dan je pitabroodje met feta saganáki in plaats van vlees: succes gegarandeerd!

Kalí óreksi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij er nog wat over te zeggen? Deel het hier!