17.9.14

Myrna's streetfood

Ik wilde vandaag koken met wat achtergebleven aardappelen en een moederziel eenzame zoete aardappel. Ook had ik nog een open pak pitabroodjes in de koelkast liggen dat ik graag weg wilde werken. 
Geïnspireerd door een verwoede Pinterestsessie gisteravond, besloot ik een eigen versie te maken van Grieks straatvoedsel. Pita gyros is het meest bekende fastfood in Griekenland. Het bestaat uit een pita (in tegenstelling tot wat ze in Nederland als pitabroodjes verkopen, is een griekse pita een plat, opgerold stuk deeg), gevuld met gyrosvlees, tomaat, ui, en tzatziki. Frietjes zijn ook zeer populair bij de Grieken. We eten ze bij allerlei soorten gerechten, zo zijn ze ook onmisbaar bij een pita. 

Voor dit gerecht heb ik pitabroodjes gekocht die in Nederland te koop zijn. Ik heb stiekem ook nog een stapel 'echte' pita's uit Griekenland in mijn vriezer liggen, maar ik wilde liever iets laten zien wat voor jullie ook bereikbaar is! (Bovendien ben ik nooit zo goed in het op maken van iets wat ik heel erg lekker vind, ik bewaar het eindeloos omdat ik het idee dat het uiteindelijk op is, niet aankan!). 

Het gerecht bestaat uit 3 elementen, namelijk de aardappelmix uit de oven, de gevulde pitabroodjes en de yoghurtsaus. Laat je niet afschrikken door het feit dat je een paar verschillende dingen moet maken, doordat je aardappels de oven ingaan heb je genoeg tijd om zonder stress de overige elementen klaar te maken!




Duur: 45-60 minuten 

Ingrediënten (voor 2 zeer hongerige personen):
Voor de aardappelmix

1 kleine zoete aardappel (niet zo'n joekel die soms in de AH ligt)

250gr aardappelen die geschikt zijn voor de oven

1 teentje knoflook, geraspt
olijfolie
klontje boter (gesmolten)
1tl oregano
1tl tijm
0,5tl gemalen venkelzaad
mespunt nootmuskaat
peper 
zout

Voor de yoghurtsaus
3 scheppen griekse yoghurt
2el melk
1el citroensap
1 klein teentje knoflook, geraspt
peper
zout


Voor de pitabroodjes
4 grote pitabroodjes
1 gele paprika, in dunne lange repen gesneden
1 halve courgette, in lange dunne plakken geschaafd
1 hele rode gegrilde paprika uit pot, in dunne lange repen gesneden
150gr kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
0,5 rode ui, in dunne ringen gesneden
0,5 bosje radijsjes, in dunne plakjes gesneden
30gr feta
olijfolie
1tl komijnpoeder
2el citroensap
peper
zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook water in de waterkoker om je aardappelen dalijk in te koken.
Snij de aardappelen (en dus ook de zoete aardappel) in partjes van het formaat 'extreem dikke vlaamse friet'. 
Kook de aardappelen 8 minuten in een laagje water. Giet ze af. 
Maak in een schaal een mengsel van een scheut olijfolie, de gesmolten boter, knoflook, tijm, oregano, venkelzaad, nootmuskaat, peper en zout. 
Meng nu de aardappelen door dit mengsel en spreid het vervolgens uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de aardappelen een beetje ruimte hebben. 

Zet de aardappelen nu voor 30 minuten in de oven op 200 graden.




Snij nu je ingrediënten voor de vulling van de pita. 

Doe alle ingrediënten zoals beschreven bij de pitabroodjeslijst (behalve de pitabroodjes en de feta) in een grote kom en roer goed door elkaar. 



Maak in een klein kommetje de yoghurtsaus door alle ingrediënten voor de saus bij elkaar te doen en met een vork goed door te roeren. Probeer eventuele klontjes weg te kloppen. 

Proef de saus en pas de smaak zo nodig naar eigen wens aan.


Wanneer de aardappelen 25 minuten in de oven hebben gestaan, zet je een koekenpan op het vuur voor je pitavulling.


Als de pan goed heet is doe je alle ingrediënten in de pan en bak je ze op hoog vuur voor 5 minuten. 

Je hoeft geen extra olie meer in de pan te doen, aangezien je alle ingrediënten al gemengd hebt met olie in je kom. 
Verkruimel op het laatst de feta over de vulling en roer door het mengsel. 





Er zijn nu 30 minuten voorbij en het is tijd om het vuur uit te zetten en je aardappelen uit de oven te halen. 
Draai de temperatuur van de oven omlaag naar 180 graden en bak de pitabroodjes af. Ik vind het handig om de broodjes vantevoren alvast half doorgesneden te hebben. 
Terwijl je pitabroodjes afgebakken worden in de oven, giet je de pitavulling even af in een vergiet. 
That's it people!


Het is van essentieel belang dat je de saus bij de gevulde broodjes eet! De saus completeert de smaak van de vulling. Schep ín je broodje, maar gooi ook rustig nog wat extra saus boven je volgende hap. Zo lekker!

Kalí óreksi!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij er nog wat over te zeggen? Deel het hier!