14.9.14

Tirópita (Griekse kaastaart)




















Afgelopen vrijdag gaf ik een last-minute mini-etentje bij mij thuis. In plaats van brood als bijgerecht te serveren, besloot ik Griekse tirópita te maken. Het laat zich het beste vertalen als 'kaastaart', hoewel het eigenlijk weinig weg heeft van een taart. In Griekenland bestaan er veel verschillende soorten en vormen, maar de meest klassieke is toch wel die met feta. Er bestaan dikke versies, dunne versies, grote bakplaten vol of kleine hapklare porties. Ik maakte een platte, uitgestrekte tirópita. Ik weet zeker dat jij 'm ook kan maken, je hebt minder dan 10 minuten werk eraan, en de rest doet de oven voor je!




 

Van essentieel belang is het gebruik van echte feta. In Nederland noemen we al gauw iedere witte kaas in de vorm van een rechthoek 'feta', maar feit is dat feta een beschermde naam is en dat alleen feta uit Griekenland, gemaakt van schapenkaas of een combinatie van schapen- en geitenkaas, 'feta' genoemd mag worden. Je proeft ook een groot verschil in smaak tussen de neppers en de echte. 
In Griekenland vind je een groot assortiment aan feta. Net zoals we in Nederland Goudse kaas hebben in verschillende varianten (jong, oud, belegen, etc.), heb je in Griekenland allerlei soorten feta. Ik vind ze eerlijk gezegd allemaal even lekker (hoewel de licht pittige versie er voor mij wel bovenuit springt). 
Hier in Nederland mogen we al enorm blij zijn dat er sinds een aantal jaar echte feta geïmporteerd wordt uit Griekenland. Albert Heijn (love him or hate him) importeert feta van het merk 'Dodoni'. En daar ben ik heel blij mee! Dodoni is in Griekenland een bekend merk dat niet alleen feta, maar verschillende andere soorten Griekse kaas produceert. De verpakking die wij bij Albert Heijn kunnen kopen zal voor de gemiddelde Griek wel voor wat hilariteit zorgen: 150 gram feta... dat is wel een beetje anders dan de grote bakken en emmers vol met feta die ze in Griekenland verkopen!


Hieronder staat de beschrijving van mijn versie van een Griekse tirópita. Nog een belangrijke tip voor het filodeeg: zorg ervoor dat het deeg nooit onafgedekt op je aanrecht staat. Het zal dan gaan scheuren en zo wordt het erg lastig om te gebruiken. Laat het zo lang mogelijk in de verpakking zitten en als het er eenmaal uit moet, maar je kan het niet direct op je bakplaat leggen, dek het dan af met een wat vochtige theedoek. 



Duur: 50 minuten (waarvan je 40 minuten de tijd hebt voor andere dingen!)



Ingrediënten:

150 gram feta
150 gram zuivelspread of roomkaas
1 ei
peper
nootmuskaat
1 pak filodeeg à 2x5 vellen
olijfolie


 



Bereiding:

Als je filodeeg uit de vriezer gebruikt, laat dit dan 2 uur vantevoren ontdooien.
Warm de oven voor op 180 graden (ik gebruik een heteluchtoven).
Vet een bakplaat in met olijfolie.
Meng in een kom de feta, zuivelspread, het ei, peper en nootmuskaat tot een redelijk gladde massa ontstaat (er mogen wat korrels in blijven hoor).
Doe nog een halve eetlepel olijfolie bij het mengsel en roer even door.
Maak een bodem van 5 filovellen op je bakplaat.
Bestrijk je bodem met het kaasmengsel. Zorg ervoor dat je niet alles uitspreidt tot de randjes, laat aan de zijkanten ongeveer 1cm over.
Vouw de randjes naar binnen, over het kaasmengsel heen.
Maak nu een dak van de andere 5 filovellen over het kaasmengsel. Vouw de randjes over de onderkant heen, zodat je een soort gesloten pakket krijgt.
Bestrijk de bovenkant met een beetje olijfolie en besprenkel met wat water. 
Zet de tirópita in de oven voor 40 minuten op 180 graden
Klaar!


Je kan de tirópita zowel warm als koud eten. In de koelkast blijft het een paar dagen goed.

Kalí óreksi!


2 opmerkingen:

Heb jij er nog wat over te zeggen? Deel het hier!